• blog
  • Příspěvek: Jak zabránit mikrospánku?

Jak zabránit mikrospánku?

Mikrospánek patří mezi největší strašáky každého řidiče – a není se čemu divit. Usnout za volantem je extrémně nebezpečné, a pokud se člověk rozhodne varovné signály těla ignorovat, může dojít k nehodě. V dnešním článku se podíváme na to, co to vlastně ten mikrospánek je a jak se mu efektivně bránit, aby při řízení nezastihl i vás.

Příznaky mikrospánku

Statisticky nejohroženější skupinou jsou muži do 26 let věku, kteří často ignorují varovné signály a jedou dlouho bez přestávek. Ohrožení jsou ale přirozeně i profesionální řidiči nákladních vozidel, zejména pak v noci, kdy jsme biologicky naprogramovaní spát. Nejčastěji k mikrospánku dochází mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní nebo také v letních parnech na dálnicích.

Mikrospánek trvá od tří do patnácti sekund. Může se to zdát jako nepatrná chvilka, která se ale velice rychle může proměnit v nebezpečnou situaci. Jakmile upadnete do mikrospánku, mozek zareaguje dvěma způsoby – buď se s leknutím probudíte, nebo upadnete do tvrdšího spánku. Mikrospánek je pro řidiče o to zákeřnější, že může probíhat se zavřenýma i otevřenýma očima. U obou typů mikrospánku ovšem mozek nereaguje a riskujete nehodu.

Tělo většinou pozná, kdy se mozek chystá upadnout do mikrospánku a adekvátně nás varuje. Tyto varovné signály se projevují únavou, zíváním, neklidným poposedáváním či unavenýma očima, které nás začnou pálit. Únava snižuje naši pozornost, hůře odhadujeme vzdálenosti a značně se prodlužuje reakční doba. Všechny tyto okolnosti jsou za volantem velice nebezpečným koktejlem.

Jak mikrospánku předcházet?

Mikrospánek na řidiče často doléhá při dlouhých a monotónních jízdách, typicky na dálnici, kde na člověka nepůsobí tolik vjemů, které by stimulovaly jeho mozek. Pokud se chystáte na dlouhou cestu, je vhodné ji pečlivě naplánovat a rozdělit si ji do stravitelných celků, které budete pravidelně prokládat přestávkami a dostatkem odpočinku.

V prvé řadě je potřeba se již před cestou dostatečně dobře vyspat. Je důležité zmínit, že k mikrospánku může dojít i v případě, že se necítíme unavení. Častější ale je, že vás tělo dopředu upozorní, kdy potřebuje přestávku. Tyto signály byste rozhodně neměli ignorovat. Jakmile na sobě začnete pociťovat únavu, měli byste vyhledat nejbližší odpočívadlo. Ideální ovšem je, pokud únavě jako takové budete aktivně předcházet pravidelnými zastávkami alespoň jednou za dvě hodiny.

Při pauzách je vhodné vystoupit z auta, protáhnout se či si lehce zacvičit. Můžete se také projít. Tyto přestávky byste rozhodně neměli suplovat kávou a energetickými nápoji, které fungují jen po velice omezenou dobu a jejich účinek s vypitým množstvím upadá. Navíc pak může dojít k velice rychlému propadu pozornosti, což je také velmi nebezpečné. Uděláte nejlépe, když budete pít vodu či čaj. Jídlo je také důležité – vybírejte si spíše lehká a dobře stravitelná jídla jako je ovoce či zelenina, těžká jídla jako svíčková či guláš vás zbytečně unaví.

Stimulujte své smysly – povídejte si se spolujezdci (a aktivně se střídejte za volantem), poslouchejte živou či rychlou hudbu. Mluvené slovo či monotónní pomalá hudba není vhodná. Spíše si poslechněte zajímavý pořad či podcast, který je prolnut hudebními vložkami.

Horko vaší bdělosti také příliš nepomáhá, je tedy vhodné vždy větrat či používat klimatizaci, která vás snáz udrží ve střehu. Pokud žádné zmiňované tipy nepomáhají, pomůže vám alespoň krátký spánek. Je lepší, když do cíle dojedete o něco později nežli vůbec. Nepodceňujte rizika mikrospánku a vždy jezděte opatrně.

 

Zobrazit nabídku dopravních značek Přečíst další článek

Adam Šedý

Jsem specialista na dopravní značení. Při výrobě dopravních značek osobně dohlížím na kvalitu zpracování. Rád pomohu v této oblasti i vám.