• blog
  • Příspěvek: Jak správně a bezpečně převážet vánoční stromeček?

Jak správně a bezpečně převážet vánoční stromeček?

Vánoce jsou sice ještě relativně daleko, to ale neznamená, že byste do zimní sezóny neměli vkročit vybaveni znalostmi, abyste v tomto každoročním čase míru a pokoje nemuseli řešit oplétačky se zákonem a vánoční stromek dopravili domů v pořádku. V dnešním článku se podíváme na to, čemu byste se měli určitě vyvarovat a jak převoz udělat správně.

Na co dávat pozor?

Nejdůležitější je stromek správně upevnit v kabině nebo na střešních nosičích. Pohozený stromek na zadních sedačkách se může při prudkém brždění změnit v neovladatelnou střelu, která proletí kabinou a ohrozí všechny přítomné. Stromek byste ani neměli volně pokládat do kufru auta – tam vám od něj sice zranění tolik nehrozí, při každé zatáčce ale riskujete poničení a poškrábání vozu, kufr plný jehličí a stromek, který na konci vaší jízdy bude spíše připomínat koště.

Zároveň byste k upevnění neměli používat tzv. gumicuky, které v kritické situaci neudrží stromek na místě a stromek se tak může stát velice nebezpečným. Místo nich byste měli zvolit pevnější textilní upínací pásy, které koupíte v každém hobby marketu.

Dále byste měli mít na paměti, že pokud budete stromek převážet nesprávným způsobem a zastaví vás policie, hrozí vám pokuta až 2000 Kč. Takový vánoční stromeček by se vám tedy výrazně prodražil. Vždy byste každopádně měli dbát na bezpečnost nejen vaši, ale i ostatních účastníků provozu.

Jak stromek bezpečně převézt?

Stromek byste při převozu rozhodně neměli vybalovat ze stahovací sítě, do které je při koupi zabalen. Stromeček můžete převážet v kabině vozu i na střeše, vždy ale dbejte na to, aby byl správně uchycený textilními upínacími pásy.

Na střechu se stromek vždy upevňuje špičkou dozadu – mimo jiné to má i fyzikální důvod: proudící vzduch za jízdy by jinak mohl větvě i přes síť nevratně poškodit. Stromek musí být bezpečně přikurtován nejen ze stran, ale také zepředu a zezadu, aby držel opravdu jako přikovaný.

Pokud se rozhodnete stromek převážet v kabině, nejprve pod něj dejte igelit, abyste si zbytečně nezanesli interiér jehličím. Stromek nejlépe udržíte na místě za pomoci bezpečnostních pásů a zvednutých opěráků nebo sedáku sedadla vedle něj. Je také vhodné mezi přední sedadlo a stromeček vložit nějakou zábranu, např. dřevěnou desku, abyste při prudkém brždění či nárazu minimalizovali riziko uvolnění stromku a jeho následný přelet vozidlem. Jiný způsob je kmen zapřít ve směru jízdy o pevnou desku.

Pokud jste si koupili vysoký stromek, který přesahuje karoserii nebo trčí z kufru ven, je zapotřebí řídit se silničním zákonem a označit jej červeným praporkem v případě, kdy stromek vozidlo přesahuje o více než 40 cm. Pokud je navíc snížená viditelnost, musíte stromek zepředu označit neoslňujícím bílým světlem a bílou odrazkou, vzadu pak červeným světlem a červenou odrazkou.

Nyní tedy víte, jak vánoční stromek správně a bezpečně přepravit, abyste se z něj mohli doma těšit. Přejeme bezpečnou jízdu a šťastnou cestu!

 

Zobrazit nabídku dopravních značek Přečíst další článek

Adam Šedý

Jsem specialista na dopravní značení. Při výrobě dopravních značek osobně dohlížím na kvalitu zpracování. Rád pomohu v této oblasti i vám.