• blog
  • Příspěvek: Dopravní značka "zimní výbava" nyní platí po celý rok

Dopravní značka "zimní výbava" nyní platí po celý rok

Rok 2021 přinesl v silničním značení řadu změn. Jednou z nich je fakt, že dopravní značka „Zimní výbava“ nyní platí na silnicích po celý rok. Tato značka, známá také pod svou zkratkou C 15a, nařizuje řidičům motorových vozidel, aby pokračovali v jízdě pouze v případě, že mají na autě zimní pneumatiky. Dříve tato vyhláška platila pouze na období od 1. listopadu do 31. března, přičemž pod značku mohla být umístěna dodatková tabulka, která upravovala dobu platnosti v určitých oblastech (např. na horách, kde se předpokládalo, že se sníh drží déle).

Pro případy, kdy nasněží dřív

Novou vyhlášku lze interpretovat tak, že značka nyní upozorňuje řidiče na jeho povinnost mít na svém vozidle zimní pneumatiky v každém ročním období, tedy i v letních měsících. Něco takového se může zdát nelogické, ministerstvo dopravy nicméně argumentuje tím, že se daná značka po celý rok bude používat z toho důvodu, že v oblastech, kde například napadne sníh dřív než na konci října (což na horách není nic neobvyklého), má pomoci bezpečnosti na silnicích. V zájmu bezpečnosti by proto měli řidiči podmínku zimních pneumatik splňovat i mimo dříve stanovené období. Týká se tedy zejména případů, kdy se na silnici objeví sníh, led nebo námraza bez ohledu na roční období.

Toto nařízení by rozhodně nemělo být bráno zcela doslova a do extrému. Neměla by hrozit situace, že vás policista v parném letním dni zastaví a bude po vás chtít přezout auto na zimní pneumatiky. Ministerstvo tvrdí, že lze značku vždy doplnit o dodatkovou tabulku s jinak určenou dobou platnosti a v oprávněných případech ji obce mohou odstranit či zneplatnit.

Dopravní značka tedy bude mít logicky působnost pouze na určitém území, kde dochází k rychlým změnám počasí a dá se očekávat dřívější led, námraza či sníh na vozovkách, než je obvyklé pro zbytek území České republiky. Cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích zejména v horských oblastech, kde jsou povětrnostní podmínky někdy nevyzpytatelné a počasí se chová zcela jinak než v nížinách.

 

Mám o tuto značku zájem Přečíst další článek

Adam Šedý

Jsem specialista na dopravní značení. Při výrobě dopravních značek osobně dohlížím na kvalitu zpracování. Rád pomohu v této oblasti i vám.